Łosoś jest jedną z najzdrowszych ryb. Zawiera wysoką zawartość kwasów Omega-3 i Omega-6, ale oraz witamin z grupy B, A, D i E a także pierwiastków takich jak cynk, potas, selen, jod. Ponadto ma niewiele kalorii.
Czy wiesz jednak o tym, że powyższe się zgadza wyłącznie pod jednym warunkiem; jeśli jest to łosoś dziki i nie pochodzi np. z hodowli w Norwegii!
Nie wszyscy wiedzą, że łososie norweskie są hodowane na fermach, gdzie tuczy się je w klatkach zanurzonych w wodach fiordów. Karmione są najgorszej jakości paszą, która zawiera m.in. odpady zwierzęce – wieprzowinę, kurczaki, ryby do tego wzbogaconą antybiotykami, barwnikami typu np. Salmo Fan, aby uzyskać pomarańczowy kolor mięsa.
Miejsce samej hodowli również pozostawia wiele do życzenia. Są one bardzo rzadko czyszczone, na dnie zalega olbrzymia ilość odchodów i martwych, zmutowanych ryb, do tego jest olbrzymie zagęszczenie. Taka farma to wylęgarnia chorób i pasożytów.
Szacuje się że ponad pół miliona ryb hoduje się w „zupie” pełnej śluzu, ekskrementów, chemii i patogenów które trafiają do supermarketów. Ryby rodzą się zmutowane, zniekształcone, z widocznymi nowotworami, – ale to nie problem dla producentów – obcina się łebki lub wycina miejsca chorobowo zmienione i ryba trafia do sprzedaży.
Jak ostrzegają norwescy lekarze – łososia szczególnie nie powinny jeść kobiety w ciąży i dzieci, ze względu na dużą zawartość niebezpiecznych toksyn, najwięcej toksyn zawiera tłuszcz (białe smugi).
Naukowcy po zbadaniu zawartości toksyn alarmują: „Należy unikać łososia hodowlanego jak ognia.”
Ponadto, koncerny produkujące łososia hodowlanego lobbują, aby UE zwiększyła dziesięciokrotnie dopuszczalność pestycydu Endosulphan w paszy. Jest to pestycyd zakazany w wielu krajach ze względu szkodliwość dla zdrowia.
Chciwość koncernów niszczy nie tylko ludzkie zdrowie, ale jest ogromnym zagrożeniem dla środowiska naturalnego.
Łosoś dziki różni się od hodowlanego tym, że jest droższy, mniejszy, mniej tłusty, nie ma tak intensywnego koloru. Najczystszy i zarazem najbardziej wartościowy łosoś pochodzi z Alaski.