Polska jest i największym eksporterem pieczarek na świecie oraz największym producentem tych grzybów w Europie. Osiągnęliśmy tak dobrą pozycję dzięki możliwościom, jakie dały inwestycje ze środków Unii Europejskiej. Takie informacje przedstawił prezes grupy producentów Pieczarka Centrum Dariusz Wychowałek.
Spółka Pieczarka Centrum zrzesza siedmiu producentów grzybów (pieczarek oraz boczniaków) z centralnej Polski. Firma funkcjonuje jako grupa przedsiębiorców. Spółka istnieje od 2009 roku.
Wychowanek wspomina, jakie były początki grupy producentów Pieczarka Centrum. Odkryciem było, że nie wystarczy pieczarki wyprodukować. Po rozpoczęciu produkcji przedsiębiorcy szybko zorientowali się, że nie tylko wyprodukowanie grzyba jest ważne, ale też jego odpowiednie opakowanie! Niebawem po otworzeniu linii produkcyjnej, producenci zadbali o stworzenie odpowiedniej infrastruktury, która umożliwiła konfekcjonowanie grzybów. Pozostała kwestia wysyłki produktu do odbiorcy. I tą sprawę grupa Pieczarka Centrum rozwiązała na swoją korzyść.
Grupa oferuje obecnie z sumie 25 asortymentów. Producenci mają w ofercie pieczarki brązowe i białe, w różnych wielkościach. Są to grzyby bardzo małe, przeznaczone do konserwowania, i duże (portabella) – te faszeruje się i grilluje. Grupa produkuje też boczniaka. Uprawa grzybów zajmuje aż 28 tysięcy metrów kwadratowych.